Bluetooth tracker versus GPS-tracker

De Airtags of bluetooth- en gps-trackers zijn producten die de laatste jaren steeds populairder zijn geworden. De spullen die we tegenwoordig hebben zijn steeds waardevoller waardoor we de behoefte hebben om het te kunnen traceren. Bijvoorbeeld op het moment dat je iets kwijtraakt, of als het gestolen wordt. De grote vraag is: moet je kiezen voor een bluetooth tracker of een gps-tracker? We gaan de grootste verschillen met je doornemen zodat je uiteindelijk de juiste keuze kunt maken.

De Airtag of bluetooth tracker: wat is het?

De bluetooth tracker is een product van minimaal formaat waarmee je eenvoudig spullen kunt vinden die je kwijt bent. Je kunt het gemakkelijk aan je sleutelbos hangen of in je tas stoppen. Met je smartphone kun je bekijken wat de locatie is van je spullen. Omdat het werkt met behulp van Bluetooth is het bereik iets beperkt maar alsnog is het mogelijk om tot maar liefst 100 meter je spullen terug te vinden. Voorbeelden van de bluetooth tracker is onder andere de Apple AirTag, de Tile en de Samsung SmartTag.

Bluetooth trackers: voordelen

Als je gebruik maakt van een bluetooth tracker brengt dat een aantal voordelen met zich mee. Zo is het klein van formaat, verbruikt het vrijwel niets waardoor het lang meegaat en kunnen ook ‘vreemde’ apparaten jouw spullen zoeken.

 

➜ De bluetooth verbinding heeft een laag verbruik waardoor je profiteert van de lange batterijduur. In de meeste gevallen gaat de batterij van een bluetooth tracker jarenlang mee.

➜ Een bluetooth tracker is voorzien van een ‘community’ functie wat betekent dat er niet continu signalen wordt verzonden. Er is een ander bluetooth apparaat nodig om het signaal daadwerkelijk te kunnen bereiken. Je kunt hierdoor ook aan anderen vragen om je spullen te zoeken.

 

➜ De trackers zijn compact van formaat waardoor je ze overal kunt inzetten. Dit komt omdat er wordt gewerkt met een kleine batterij. Je kunt het aan je sleutelbos hangen, in je zak stoppen of een plek geven in je tas.

Bluetooth trackers: nadelen

Zonder extern apparaat is het niet mogelijk om te weten waar de tracker zich bevindt. Live volgen is ook geen optie en daarnaast heb je te maken met een beperkt bereik.

 

➜ Het is niet mogelijk om met een bluetooth objecten live te volgen. Er moet altijd een apparaat, zoals een smartphone aanwezig zijn waarmee het signaal kan worden opgevangen. In geval van diefstal van een voertuig heeft een bluetooth tracker dus weinig nut.

 

➜ Bluetooth heeft een beperkt bereik. Als je te ver weg bent van de tracker kan het zijn dat je de locatie helaas niet meer kunt vinden. Een bluetooth tracker heeft een bereik tot 100 meter.

 

➜ Zonder een extern apparaat is het niet mogelijk om de bluetooth tracker op te sporen. Met behulp van bijvoorbeeld je smartphone kun je verbinding maken waar de locatie zichtbaar wordt.

 

➜ Een bluetooth tracker is makkelijk op te sporen met een smaprthone, dit betekend dus dat een dief ook eenvoudig kan opsporen of er een bluetooth tracker is gemonteerd. Een goede GPS tracker is niet op te sporen.

Een Gps-tracker: wat is het?

Met behulp van een gps-tracker kun je op nauwkeurige wijze een locatie bepalen. Zo’n tracker bevat een GPS chip waarmee de locatie wordt bepaald aan de hand van satelietten. Zo wordt het bekend wat de huidige positie is. Met behulp van een internetverbinding wordt de locatie naar een centrale computer doorgegeven. Dit kan vervolgens worden geraadpleegd met een smartphone of ander apparaat. Een gps-tracker wordt voor veel verschillende doeleinden gebruikt. Zo wordt het gebruikt in het leger maar is het ook te vinden in navigatiesystemen en digitale horloges.

Gps-trackers: voordelen

Het grootste voordeel van een gps-tracker is dat een locatie altijd kan worden bepaald, ongeacht waar het zich bevindt. Verder zullen signalen automatisch worden doorgestuurd waardoor je dit niet handmatig hoeft op te halen.

 

➜ De signalen worden automatisch doorgestuurd. Hier is geen extern apparaat voor benodigd zoals dat bij de bluetooth tracker wel het geval is.

 

➜ Je zult niet te maken hebben met een maximaal bereik. Waar de gps-tracker zich ook op bevindt, de locatie kan altijd worden bepaald. Dit is van cruciaal belang bij het opsporen van een gestolen voertuig of object.

 

➜ Een GPS tracker is nagenoeg niet op te sporen

 

➜ Een GPS tracker legt ook een afgelegde route vast, hetgeen van groot belang is bij diefstal van een voertuig.

Gps-trackers: nadelen

Voor het gebruik van een gps-tracker krijg je vaak te maken met kosten voor de dataverbinding en gebruik van het software platform

➜ Als je gebruik wilt maken van een gps-tracker is er een dataverbinding nodig. Dit brengt meestal kosten met zich mee. (GPS-Partner levert trackers zonder gebruikskosten, kijk hiervoor bij onze Onntrack systemen)

 

➜ Het signaal van een gps-tracker kan worden geblokkeerd door constructies die van staal zijn. Het kan daardoor voorkomen dat de locatie op deze plaatsen niet exact worden weergegeven.

 

➜  Een GPS Tracker verbruikt meer stroom dan een bluetooth tracker, en zal daarom externe voeding nodig hebben, of de interne batterij zal sneller opgeladen moeten worden

Welke type tracker past het best bij mij?

Welke tracker het beste bij jou past, hangt van een aantal factoren af. Een bluetooth tracker is een top product waarmee je spullen kunt traceren met een niet al te grote waarde. Het is dus prima te gebruiken om je tas weer terug te vinden, die je per ongeluk in een restaurant heb achtergelaten of je sleutels die ergens in huis liggen. Of denk aan een koffer die je op het vliegveld in de gaten wilt houden.

 

Als je een voertuig of waardevol object wilt traceren met een ongelimiteerde afstand is de gps-tracker een betere keuze. Je kunt bijvoorbeeld je auto, scooter maar ook je fiets er van voorzien. De locatie wordt wordt automatisch doorgegeven waardoor jij altijd weet waar jouw eigendom zich bevindt.